e-ISSN 2587-2524
Cilt : 26 Sayı : 3 Yıl :

Dizinler

Bu derginin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanmıştır.

Androloji Bülteni
Testis torsiyonu ve epididimo-orşit ayırıcı tanısında hematolojik parametrelerin öngörü değeri []
. 2024; 26(3): 167-172 | DOI: 10.24898/tandro.2024.20053

Testis torsiyonu ve epididimo-orşit ayırıcı tanısında hematolojik parametrelerin öngörü değeri

Metin Yığman, Berk Yasin Ekenci, Hüseyin Mert Durak, Adem Sancı
Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Üroloji Kliniği, Ankara, Türkiye

AMAÇ: Testis torsiyonu (TT) organ kaybı ile sonuçlanabilecek acil ürolojik bir durumdur. Ayrıcı tanıda en sık epididimo-orşitler (EO) gelmektedir. Bu çalışmada hematolojik parametrelerin ve enflamatuvar belirteçlerin TT ve EO ayırıcı tanısında kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
GEREÇ ve YÖNTEMLER: Ocak 2015 ile Ocak 2024 arasında acil servise akut skrotum ile başvurup TT ve EO tanısı alan hastaların tam kan sayımlarından elde edilen veriler retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri ve başvuru sırasındaki tam kan sayımlarındaki parametreler kaydedildi. Nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR) ve monosit/eozinofil oranı (MER) hesaplandı. Gruplar yaş, hematolojik parametreler, NLR, PLR ve MER açısından karşılaştırıldı. Anlamlı parametrelerin işlem karakteristik eğrisi analizi ve eğri altında kalan alanları belirlendi. Ayrıcı tanıda etkili risk faktörlerini belirlemek için tek değişkenli ve çoklu lojistik regresyon analizi kullanıldı.
BULGULAR: Çalışmaya toplam 149 hasta dâhil edildi. Testis torsiyonu grubu 79 hasta, EO grubu 70 hastadan oluşuyordu. Tüm hastaların medyan yaşı 23 yıl (Q1–3=19,5–26), TT grubunda medyan yaş 20 yıl (Q1–3=19–25); EO grubunda ise medyan yaş 23 yıl (Q1–3=21–27) idi. İki grup arasında yaş, lenfosit sayısı, monosit sayısı, eozinofil sayısı, ortalama trombosit hacmi (MPV), NLR ve PLR açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p>0,05). Çoklu lojistik regresyon analizinde ise TT ve EO ayırıcı tanısında sadece MPV değerinin ≤9,35 olması TT tanısı için önemli bir öngörücü faktör olarak görüldü.
SONUÇ: Testis torsiyonu ve EO ayırıcı tanısından MPV kullanılabilir bir parametre gibi görünmektedir. Bu konuda prospektif, çok merkezli çalışmaların yanı sıra daha büyük örneklem büyüklüğüne sahip meta-analizlerin literatüre katkısı ile kılavuz önerilerinde yer bulmasına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: testis torsiyonu, epididimo-orşit, akut skrotum, ortalama trombosit hacmi, hematolojik enflamatuvar belirteçler

Predictive value of hematologic parameters in the differential diagnosis of testicular torsion and epididymo-orchitis

Metin Yığman, Berk Yasin Ekenci, Hüseyin Mert Durak, Adem Sancı
Ankara Etlik Integrated Health Campus, Department of Urology, Ankara, Turkey

OBJECTIVE: Testicular torsion (TT) is a urologic emergency that may result in organ loss. The most common differential diagnosis is epididymo-orchitis (EO). The aim of this study was to evaluate the usefulness of hematologic parameters and inflammatory markers in the differential diagnosis of TT and EO.
MATRERIAL and METHODS: Data obtained from complete blood counts of patients admitted to the emergency department with acute scrotum and diagnosed with TT and EO between January 2015–2024 were retrospectively evaluated. Demographic characteristics of the patients and the parameters in the complete blood counts at the time of presentation were recorded. Neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR) and monocyte/eosinophil ratio (MER) were calculated. The groups were compared in terms of age, hematologic parameters, NLR, PLR and MER. Receiver operating characteristic and areas under the curve of the parameters found significant were determined. Univariate and multiple logistic regression analysis were used to determine the risk factors for differential diagnosis.
RESULTS: A total of 149 patients were included in the study. The TT group consisted of 79 patients and the EO group consisted of 70 patients. The median age of all patients was 23 years, the median age in the TT group was 20 years, and the median age in the EO group was 23 years. There was a statistically significant difference between the two groups in terms of age, lymphocyte count, monocyte count, eosinophil count, mean platelet volume (MPV), NLR and PLR (p<0.05). In multiple logistic regression analysis, only MPV value ≤9.35 was found to be an important predictive factor for the differential diagnosis of TT and EO.
CONCLUSION: MPV seems to be a useful parameter in the differential diagnosis of TT and EO. In this regard, prospective, multicenter studies as well as meta-analyses with larger sample sizes should be included in guideline recommendations with their contribution to the literature.

Keywords: testicular torsion, epididymo-orchitis, acute scrotum, mean platelet volume, hematological inflammatory markers

Metin Yığman, Berk Yasin Ekenci, Hüseyin Mert Durak, Adem Sancı. Predictive value of hematologic parameters in the differential diagnosis of testicular torsion and epididymo-orchitis. . 2024; 26(3): 167-172

Sorumlu Yazar: Metin Yığman, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale